Autori basarabeni în volume de proză scurtă publicate în Italia

Autori basarabeni în volume de proză scurtă publicate în Italia

Autor: Ecaterina Deleu

 „Nu uita nimic! Memoria ta trebuie să fie tare ca focul de iarnă
şi cristalină ca sarea care topeşte zăpada”.
Alketa Vako,
cartea Briciole (rom. Firimituri), Besa Editrice, 2016

Daniella Finocchi este coordonatoarea unui proiect literar inedit dedicat femeilor imigrate şi desfăşurat de-a lungul a mai bine de 12 ani în Italia. Mai multe femei originare din Republica Moldova au fost  incluse în Banca Dati BASILI / Banca Dati Scrittori Immigrati in Lingua Italiana [1]. Participarea imigranţilor la (re)crearea literaturii contemporane a fost semnalată şi apreciată de Armando Gnisci, cercetător al literaturii comparate, fondator al Băncii de Date BASILI şi al Revistei italiene de literatură comparată (it. Rivista italiana di letteratura comparata), profesor la Universitatea Sapienza din Roma [2].

Este vorba de un concurs literar dedicat femeilor imigrate în Italia, care vorbeşte despre integrare / literatură / istorii de migraţie. Volumul „Lingua madre Duemila diciassette: Racconti di donne straniere in Italia” [3] este coordonat de Daniella Finocchi şi a fost publicat de Editura SEB27, în urma desfăşurării concursului literar naţional „Lingua madre 2017”.

Prima ediţie a concursului literar a avut loc în 2005, la iniţiativa Danielei Finocchi. Este un proiect sprijinit de Regiunea Torino, de Salonul Internaţional de Carte din Torino, de Fundaţia pentru carte, muzică şi cultură din Torino, sub patronajul Ministerului Culturii al Italiei.

În ultimii ani, spectrul femeilor participante s-a lărgit tot mai mult, alături de femeile imigrate participând elevi şi studenţi, precum şi femei aflate în detenţie, dar şi membre ale asociaţiilor de migranţi. O secţiune aparte este dedicată femeilor italiene care vor să povestească istorii despre femei imigrate.

În volumul din 2017 au fost incluse textele a trei autoare originare din Republica Moldova: Sabrina Roibu, elevă, cu povestirea „Caro Jack” (rom. Dragă Jack); Olga Ciocan, cu povestirea „Profumi gastronomici” (rom. Arome gastronomice); Viorica Ungureanu, cu povestirea „Da quando sono ombra” (rom. De când sunt o umbră).

Una din autoare, Anna Belozorovich, scrie: „Să-ţi canalizezi propria voce într-un text scris înseamnă să-ţi amplifici propria voce; şi să dispară, în acelaşi timp. …Să vezi propriul text publicat – e un instrument de legitimare şi mărturiseşte intrarea în spaţiul de incluziune”.

În opinia Daniellei Finocchi, să te „povesteşti” este modul cel mai bun de a te interoga asupra propriei identităţi, pentru a înţelege direcţia propriei aventuri existenţiale. „La baza „scrierii de sine” a femeilor nu e atât nevoia universală de a comunica propriile amintiri, ca să lase o urmă care să treacă dincolo de timpul trăit, ci, mai degrabă, gestul de a relata şi a se relata este formativ, întrucât reprezintă regâdirea şi re-construcţia de sine”, afirmă Daniella Finocchi.

Potrivit organizatorilor, obiectivul concursului este de a oferi spaţiu şi de a da voce femeilor migrante, dar şi – foarte important – de a crea oportunităţi de ascultare din partea autorităţilor şi a italienilor. „A scrie pentru a ne cunoaşte, citirea/lectura realităţii prin intermediul privirii şi imaginarului femeilor, pentru a regândi contemporaneitatea şi a o repovesti dintr-un punct de vedere diferit”, scrie  coordonatoarea volumului.

„Concursul este dedicat tuturor femeilor străine, rezidente în Italia, care, utilizând noua limbă doresc să aprofundeze raportul dintre identitate, rădăcini şi „altă lume”. Ne dorim să fie un exemplu semnificativ al interacţiunilor care au redesenat  atlasul cultural al noului mileniu şi să fie martor al bogăţiei, tensiunii cunoaşterii şi expresive ale femeilor venite din „alte” ţări. Volumul – e o lume colorată în multe culori, care sunt de multe ori protagoniste”, menţionează Daniella Finocchi.

  1. Dossier Statistico Immigrazione 2007 (XVII rapporto) caritas/Migrantes. Roma: Edizioni IDOS, 2007, p. 172.
  2. I nuovi scenari socio-linguistici in Italia: Richiedenti asilo, migranti, interpreti e nuovi scrittori. Rivista Affari Sociali Internazionali (nuova serie). Roma, Anno 1, nr. 3-4/2013.
  3. Finocchi D. (coord.) Lingua madre Duemila diciassette: Racconti di donne straniere in Italia. Torino: SEB27, 2017.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *