Nici eroi, nici trădători, doar niște oameni bicisnici sub vremi

Nici eroi, nici trădători, doar niște oameni bicisnici sub vremi

1. În „Sovetskaia Moldavia” din 25 septembrie 1948 I.D. Ciobanu, I. Canna, E. Egorov publică denunțul jdanovist „Să smulgem din rădăcini naţionalismul burghez din creaţia scriitorilor moldoveni”. I. D. Ciobanu este decorat cu ordinul Lenin iar Ion Canna, în ianuarie 1952, primeşte titlul onorific de „fondator al prozei sovietice moldoveneşti” şi promisiunea unei case de vacanţă (dacea) pe cheltuiala statului.

2. Cu prilejul unei reuniuni a USM din 1948, Andrei Lupan critică aspru „formalismul” unui poem al lui Deleanu, în prezenţa autorului, după ce, cu nicio oră înainte, îi promisese să-l apere împotriva atacurilor transnistrenilor. Andrei Lupan va face o carieră fulminantă în cadrul nomenclaturii de partid a epocii, devenind Prim secretar al Uniunii Scriitorilor, distins cu cele mai diverse premii și distincții, culminând cu titlul de Erou al Muncii Socialiste.

3. În 1959 Em. Bucov îl atacă virulent pe Vasile Coroban pentru înțelegerea greșită, „naționalistă”, a specificului național. Em. Bucov face și el o carieră fulminantă în structurile literare și de stat sovietice. Și el este decorat cu titlul de Erou al Muncii Socialiste, fapt care îl făcea pe un scriitor caucazian să se mire că o literatură mică are atâția eroi.

5. În 1972 apare în „Moldova Socialistă” denunțul-pamflet al lui D. Tăbăcaru, în care autorul atrage atenția forurilor de partid asupra greșelilor ideologice și de interpretare istorică din romanul lui Ion Druță „Povara bunătății noastre”. D. Tăbăcaru, filolog de specialitate, ocupându-se la Academia de Științe cu ateismul științific, face o carieră strălucită în domeniul „științific” al ateismului moldovenesc.

5. În 2014 Petru Negură bate alarma, atenționând organele de decizie ale R. Moldova supra inadmisibilității decernării lui Paul Goma a Premiului Național. Paul Goma are o faimă de antisemit și negaționist, care poate face rău imaginii Moldovei ca stat pornit pe drumul integrării europene. Denunțul e susținut de tobele concertate ale unei campanii furibunde antiGoma și cu alte multe tertipuri de culise. Finalul e previzibil: Goma pică la votul final al Comisiei. Petru Negură pleacă fericit cu o bursă în SUA.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *