Participaţi la evenimentele organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău cu ocazia Centenarului Marii Uniri!

Participaţi la evenimentele organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău cu ocazia Centenarului Marii Uniri!

Acum câteva zile, am avut prilejul să ascult pe viu un excelent concert simfonic.

Din varii motive, rareori mi se întâmplă să am parte de aşa ceva la Chişinău. Cu toate acestea, rutina zilelor cu programul lor doldora de griji de tot soiul m-ar fi copleşit în mod sigur dacă nu s-ar fi produs întâlnirea mea cu aceste momente culturale revelatoare. Cunosc o grămadă de lume, cercetători ştiinţifici, cadre didactice, studenţi şi funcţionari, care îşi ignoră timpul liber şi necesităţile spirituale în numele unui iluzoriu succes profesional sau financiar acreditat să le dea vreun sens vieţii lor. Şi dacă ne-am fi ridicat ochii cu toţii  de la obsedantele noastre probleme şi ne-am fi uitat în jur, am fi remarcat faptul că suntem martorii unui unic eveniment istoric  care ne priveşte nemijlocit. Toţi cei care gândesc şi vorbesc româneşte sărbătoresc Centenarul Marii Uniri a Basarabiei cu Ţara. Să nu rămânem cumva pe lângă, să trăim momentul cu intensitate!

Cu această ocazie specială, în luna martie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” organizează la Chişinău şi Bălţi o serie de manifestări culturale cu prestanţă: concerte, spectacole de înaltă calitate, expoziţii ale artiştilor plastici, lansări de carte în cadrul cărora se urmăreşte, pe de o parte, promovarea artiştilor talentaţi din toate zonele locuite de români şi, pe de altă parte, asigurarea accesului neîngrădit al tuturor, în special al celor cu venituri modeste, la marea cultură naţională.

Pe 20 martie, la ora 18.00, Sala cu Orgă din Chişinău era arhiplină. Cei 90 de tineri instrumentişti ai Orchestrei Române de Tineret au ocupat jumătate din perimetrul parterului. Spectatorii au format un cerc în jurul orchestrei, dispuşi într-un mod specific esteticii participative postmoderniste, în cealaltă parte a sălii şi pe scena care nu a fost destul de încăpătoare pentru grupul enorm de muzicieni. Directorul ICR Chişinău Valeriu Matei a deschis evenimentul cu un cuvânt de salut. Un mic gest cu bagheta sclipitoare a dirijorului, maestrul Cristian Mandeal, şi câteva zeci de viori, viole, violoncele, contrabasuri, instrumente de suflat şi de percuţie au umplut încăperea recent renovată  cu trilurile fascinante ale muzicii clasice.

Formată la Bucureşti, în 2008, la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, Orchestra Română de Tineret trece, în 2014, sub egida Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”.  Unicitatea acestei experienţe artistice constă în faptul că reuneşte cei mai buni tineri muzicieni din toate zonele României  şi are ca scop atingerea unui nivel de excelenţă. De-a lungul anilor, s-a văzut că obiectivul a fost  atins de vreme ce proiectul a fost apreciat la nivel internaţional, faimoasa orchestră fiind considerată la momentul actual una de top.

12 din cei 90 de membri ai orchestrei sunt originari din Republica Moldova, inclusiv talentatul solist, violonistul Dan Iulian Druţac, stabilit de ceva timp la Londra.

Tinerii sunt serioşi, au o ţinută impozantă, demnă de nivelul pe care îl reprezintă. Programul debutează cu o simfonie a lui George Enescu, continuă cu altele câteva ale lui Camille Saint Saens şi Serghei Rachmaninov şi încheie spectaculos cu celebrul vals al lui Eugen Doga. Cei 90 de mânuitori ai instrumentelor muzicale colaborează la unison într-un spectacol de mişcări în sine impresionante prin echilibrul lor dinamic: oscilări precise ale braţelor, întoarceri ritmate ale foilor din caietele cu partituri de note, deplasări văluroase ale baghetei dirijorului. Privirea lor se mută iute de la liniile pe care le formează mâna dirijorului la pupitrul cu note şi înapoi.  Disciplina şi colaborarea perfectă asigură o polifonie cuceritoare, nuanţele de sunete răzbind stereofonic din diferitele zone ale sălii.

Oamenii adunaţi în jurul orchestrei stau amorţiţi de plăcere, iar când melodia încetează, ei ezită un timp să spargă atmosfera pentru a izbucni apoi în aplauze ropotitoare. Atât prestaţia lui Dan Iulian Druţac, cât şi cea a întregului ansamblu de muzicieni este îndelung aplaudată de către publicul recunoscător, tânărul violoncelist şi maestrul Cristian Mandeal fiind nevoiţi să iasă la rampă în repetate rânduri.

Timpul de afară cu ninsori nepotrivite pentru luna martie nu e în stare să umbrească dispoziţia publicului părăsind fără prea mare entuziasm clădirea Sălii cu Orgă. După toate probabilităţile, ei cunosc întreg programul manifestărilor organizate de ICR Chişinău şi au convingerea că vor reveni aici ori de câte ori vor fi anunţaţi despre desfăşurarea unui nou concert. Vă îndemn pe cei care nu-l cunosc să se informeze şi să nu rateze aceste evenimente memorabile!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *