Săptămâna aceasta lui Paul Goma i s-a oferit încă un prilej de a face un infarct

Săptămâna aceasta lui Paul Goma i s-a oferit încă un prilej de a face un infarct

Săptămâna aceasta lui Paul Goma i s-a oferit încă un prilej (printre multe altele câte au mai fost) de a face un infarct. „Basarabenii lui” , harnici apărători ai cauzei …europenității l-au “executat“ cu o nebănuită (cel puțin pentru mine) ură și încrâncenare. Capul de acuzare este eseul Săptămâna roșie, o carte în care autorul pune niște semne de întrebare asupra unui fragment din istoria națională, aduce în discuție niște documente istorice, își exprimă o opinie personală. Deci, nu un manual de istorie, nu un studiu științific, dar un ESEU (conform DEX-ului, eseu înseamnă: studiu de proporții reduse asupra unor probleme filozofice, literare, științifice etc., care expune un punct de vedere personal, fără intenția de a epuiza subiectul). Iată că în numele valorilor europene, lui Paul Goma i se impută totalitarist dreptul la opinie, fie ea și exagerată sau eronată. „Judecătorii” lui îl declară antisemit și îi dau de-a valma lecții de istorie, politică, moralitate etc. Și nu oricum, dar de pe poziție de deținători ai adevărului absolut, adevăr în ultimă instanță. Ar fi amuzant, dacă n-ar fi trist. Trist că acest asalt denigrator a împiedicat conferirea Premiului Național lui Paul Goma. Mă întreb dacă a contat pentru Comisia Guvernamentală faptul că:

1. Paul Goma este unul dintre cei mai importanți scriitori români și cel mai cunoscut disident român anticomunist.

2. A fost toată viața luptător deschis împotriva comunismului, fapt pentru care a suferit în închisorile comuniste, a fost supus domiciliui forțat, a fost forțat să plece din țară, i s-au organizat câteva tentative de omor, apoi de răpire a fiului Filip, a fost un indezirabil pentru edituri, programe și manuale școlare etc.

3. Este autor a unei liste impresionante de peste 40 de cărți, traduse în franceză, engleză, olandeză, suedeză, italiană, acum și în japoneză.

4. Este un reformator al romanului românesc modern, un inovator de tehnică narativă și de limbaj.

5. Este cel mai autorizat prozator al Gulagului și al dramelor Basarabiei, pe care le-a făcut cunoscute lumii întregi.

Aceste și alte argumente n-au contat. Precum nu mai contează nimic ce ține de valoare, onoare, adevăr în această rătăcită, furată și săracă R.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *