Un proiect cu dimensiuni impresionante: Diana Vrabie, antologia Orașul Iași în evocări literare: de la Costache Negruzzi la Geo Bogza

Un proiect cu dimensiuni impresionante: Diana Vrabie, antologia Orașul Iași în evocări literare: de la Costache Negruzzi la Geo Bogza

Autor: Maria Abramciuc

Ceea ce-o caracterizează pe profesoara și cercetătoarea Diana Vrabie este ardoarea și seriozitatea, cu care se angajează în realizarea proiectelor academice și cele științifice. Anume aceste calități au motivat-o să-și extindă cele câteva proiecte de cercetare, obținute în cadrul unor concursuri, până la alcătuirea și editarea antologiilor Orașul Iași în evocări literare: de la Costache Negruzzi la Geo Bogza și Imaginea Iașilor în presa interbelică ieșeană, apărute, respectiv, la Editura Muzeelor și Junimea.

Antologia Orașul Iași în evocări literare: de la Costache Negruzzi la Geo Bogza, realizarea căreia i-a solicitat autoarei, în primul rând, o viziunea clară asupra temei prezentate, denotă o activitate onestă și riguroasă de selecție a textelor, la care se mai adaugă capacitatea autoarei de triere și clasificare a scrierilor. Principiu de care s-a condus Diana Vrabie la organizarea acestei antologiei tematice este unul recuperator: volumul reunește în același spațiu un număr impunător de texte literare, apărute în diverse ediții și periodice pe parcursul a mai bine de 130 de ani, intervalul de timp examinat înscriindu-se între anii 1837, când apare Au mai pățit-o și alții de Costache Negruzzi, și 1973, când Geo Bogza publică volumul Priveliști și sentimente, din care este decupat fragmentul În turnul Golia. Inegale ca valoare artistică și registru stilistic, aceste texte literare proiectează o multitudine de ipostaze ale Iașului, coagulând o imagine complexă a orașului definit de Mihail Sadoveanu „Ierusalimul pribegilor, al refacerii, al nădejdii, al victoriei, al unirilor. Aici a bătut pulsul unui întreg popor”.

Criteriu de selecți și ordonare a textelor este unul cronologic: au fost antologați scriitori reprezentativi și mai puțin cunoscuți – de la impresiile întemeietorilor narațiunii artistice românești (Costache Negruzzi, Alecu Russo, Mihail Kogălniceanu), la cele ale clasicilor Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale, la evocările scriitorilor din perioada interbelică Emil Gârleanu,  Gala Galaction, Mihail Sadoveanu, șirul de impresii încheindu-se un text selectat di creația poetului avangardist și creatorului reportajului românesc, Geo Bogza. În acest fel, cititorului i se oferă un nemaipomenit excurs prin Iașul pașoptiștilor, al junimiștilor și al interbelicilor, dar și al scriitorilor din perioada postbelică. Găsim în antologie un veritabil evantai de receptări ale dulcelui târg: abordări ironico-satirice aparținând scriitorilor de la 1840, omagii, manifestări ale admirației, opinii pline de încântare, evocări nostalgice, dar și iluzii, și critice acide. Imagini ale străzilor, palatelor, mănăstirilor și bisericilor, turnurilor, instituțiilor de cultură și de învățământ, anticariate întregesc imaginea acestui oraș mirific, surprins în toată splendoarea sa, dar și în dimensiuni sumbre. În textele antologate atestăm descris Iașul autumnal, Iașul scăldat în lumina primăverii, Iașul traversat de zgomote sau tăcut, Iașul copilăriei sau al studenției, Iașul în timp de război sau de pace, decadent sau cu demnitate etc.

Rezultată dintr-un proiect cu dimensiuni impresionante și destinată prezentului, dar, mai ales, viitorului, cuprinzând 454 de pagini, antologia Orașul Iași în evocări literare: de la Costache Negruzzi la Geo Bogza este o realizare importantă a autoarei care și-a asumat dificila sarcină de obținere a unității prin diversitate, de relevare a modalităților de reflectare a subiectului în natațiunea română de la 1840 până în a doua jumătate a secolului trecut, ceea ce îi asigură volumului un loc aparte între alte antologii dedicate acestui oraș.

Volum de referință, incluzând o amplă informație istorico-literară, antologia constituie un instrument de lucru pentru cercetători, studenți, elevi și pentru toți cei interesați de proiecțiile în literatura română a Iașiului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *